• Joga za odrasle

    Jogo lahko vadi vsakdo, saj jo je mogoče vključiti v vsakršna življenska načela. Najbolj očiten vpliv joge je na povečanje moči in gibljivost sklepov in elastičnost vezi. Izboljša gibljivost in moč hrbtenice.
    +Več
  • 1

O jogi

Indija je človeštvu podarila enega najlepših darov-jogo.

„Yogas citta vrtti nirodhah“    

Joga je umirjanje miselnih procesov. 

Med njene vrline sodi odlično telesno zdravje, ki ga vzpostavimo in ohranjamo z vadbo sistemskih vaj, imenovanih asane, ki telo očistijo in okrepijo. Po jogiskem prepričanju je telesna vadba bistvena za hitro razstrupljanje telesa, optimalno delovanje krvnega obtoka in vseh notranjih procesov. Ko je poskrbljeno za telesni del življenja, se joga posveti duhovnemu. Z dihalnimi vajami ali tehnikami umiri duha in um ter ustvari notranji mir, ki ga daje moč za soočanje s težavami življenja. Združitev snovnega in astralnega telesa je filozofija joge.

Beseda joga izhaja iz sanskrtskega korena »yuj«, ki pomeni "združit" ali »vpreči se v jarem« in se nanaša na združitev duše z univerzalno zavestjo ali Absolutnim. Joga je veja indijske filozofije, poznana je že več tisoč let in je celostna znanost o življenju, ki obsega telo, um in dušo.
 
Joga uči, da sta telo in um le dve obliki ene resničnosti, prva bolj groba, druga pa finejša. Med njimi ni nepremostljivih prepadov. Misel in gib si nista vsaksebi, kot da bi si bila tuja, zato je razumljivo, da je za kakršnokoli napredovanje na duševnem polju treba hkrati znati obvladovati lastno telesnost.
Po določenem času vadbe joge telo postane bolj gibljivo, krepijo in sproščajo se mišice, izboljša se ravnotežje, poveča se zavedanje sebe in svojega telesa, z njim se poveže tudi um. Pride tudi do hormonskega ravnovesja, bolj zdravih notranjih organov, pomiri ali vzburi se živčni sistem
 
Nekdo, ki vadi jogo ali sledi joga filozofijo z visoko stopnjo zavezanosti, se imenuje jogi ali Jogini.

V tisočletni zgodovini so se razvile štiri poti joge:
Karma joga (pot služenja): to vrsto joge ne boste našli v joga centrih, ker se ne izvaja v dvoranah. Karma joga se izvaja vedno in povsod, je joga delovanja. Je nesebično služenje, pot, na kateri se um najhitreje očisti in preseže lastne omejitve. Karma joga se predano ukvarja s telesnim in z umskim delom. Prizadeva si utišati ego in njegove navezanosti, služiti človeštvu, ne da bi pričakoval plačilo in ugledati enost v različnosti.

Džnjana joga (pot  znanja) je najtežja od vseh štirih poti, saj zahteva oster um in neskaljen razum. Stremi k intelektualnim raziskavam višjih svetov. S tem razvijamo razumevanje principov. Je filozofska pot, je razumsko dojemanje duhovne  eveolucije.
 
Bhakti joga (pot posvečenja) pot srca in predanosti. Poudarja videnje božanskega v vseh ljudeh in stvareh.
Ta je za tiste iskalce, ki imajo razvito predvsem čustveno plat in so zmožni rasti v nesebični ljubezni, častiti boga z vsem svojim srcem in bitjem ter darovatisamega sebi bogu. S tem, ko gojimo do vsega pozitiven odnos, razvijamo razumevnje celotnega dogajanja v sebi in v okolju.  Z izgovarjanjem, ponavljanjem mantre in z molitvijo se čustvena energija prevaja v posvečenost, jeza, sovraštvo in ljubosumje pa se pozitivno preusmerijo.

Radža joga (kraljevska joga): temelji na praktičnem sistemu osredotočanja in nadzora uma in zajema pravilno vedenje, zdravo telo in mirno držo, uravnavanje dihanja in utišanje čustev.

Hatha joga je oblika radža joge. Poudarja zlasti asane in pranajamo.

OM- mantra OM vsebuje celotno vesolje, v originalnem zapisu sestavljena iz treh črk A,U,M, predstavlja celotno delovanje treh gun, torej trojnost združeno v eno samo besedo, enost.