• Joga za odrasle

    Jogo lahko vadi vsakdo, saj jo je mogoče vključiti v vsakršna življenska načela. Najbolj očiten vpliv joge je na povečanje moči in gibljivost sklepov in elastičnost vezi. Izboljša gibljivost in moč hrbtenice.
    +Več
  • 1

 

Joga za odrasle

 

Pri Iyengar jogi začnemo z osnovnimi stoječimi položaji, tem sledi več predklonov, zaklonov, zasukov in obrnjenih položajev. Vadba zori hkrati z učenci. Kot pomoč vadečim ter za čim večjo korist pri izvedbi položajev, lahko učitelji uporabijo razne pripomočke, kot na primer odeje, kvadre, trakove in stenske vrvi. Tako lahko vadijo vsi ne glede na njihovo fizično zmogljivost ali izkušnje.


Izvajamo HATHA JOGO , kot jo je razvil svetovno priznani učitelj joge B.K.S. Iyengar in se po njem imenuje IYENGAR JOGA. Gre za najbolj razširjen stil joge na svetu z velikim poudarkom na pravilni izvedbi in terapevtskih učinkih položajev.

Poudarek je na natančnosti in poravnavi v vseh položajih ter njihovem pravilnem zaporedju. Pri tem si lahko pomagamo s pripomočki, kot so kvadri, trakovi, blazine, vrvi, ipd., ki posamezniku pomagajo doseči popolnost v položaju, zato Iyengar jogo lahko vadijo vsi.

JOGA 1 - joga za začetnike

Kdo? Začetniki, ki se prvič srečajo z jogo in telesno slabše pripravljeni posamezniki. Iyengar joga je edinstven pristop k vadbi asan in dihalnih vaj, zato tudi, če pri jogi niste več popoln začetnik, ste pa popoln začetnik pri Iyengar jogi, priporočamo obisk vadb.

Kaj?
pravilna postavitev telesa, ki harmonizira telesni razvoj in prepreči poškodbe; zaporedje asan, ki poveča moč, prožnost, vzdržljivost, koncentracijo in telesno poravnavo; čas, ko vztrajamo v asani, položaji ne smejo biti izvedeni hitro in brez zavedanja. Potreben je čas, da se pride v položaj in ostane stabilen. Ko se enkrat to osvoji, vadeči lahko ostane stabilno aktiven v položaju dalj časa, tako poglobi in poveča njegov učinek.

Kako?
Vadbe bomo pričeli z osnovnimi položaji, s poudarkom na stoječih asanah (položaji). S časoma bomo dodajali ostale položaje, kot so upogibi naprej, upogibi nazaj, inverzije, regenerativni položaji, asane za razstrupljanje in pranayamo (nadzor dihanja). Vsaka vadba se zaključi z Savasana- truplo, položaj, kjer dosežemo globoko sprostitev. 

Zakaj? S ciljem naučiti se osnovne asane za sproščanje, stoječe asane in osnovne tehnike jogijskega dihanja, izboljšati gibljivost in splošno počutje, naučiti se sproščeno ležati v položaju trupla z opazovanjem dihanja.

Kaj potrebujemo:
1. joga blazino: najboljša je nedrseča podlaga,
2. tanko odejo: npr odeja iz flisa, ki je lahka in topla
3. udobno, zračno oblačilo: npr bombaž.

NAPOTKI ZA UČINKOVITO IN VARNO VADBO JOGE
• Med vadbo nosimo udobna oblačila in smo bosi.
• Vadimo s praznim želodcem, kar pomeni, da 2 -3 ure pred vadbo ni priporočljivo jesti.
• Pred začetkom izpraznimo mehur in črevesje.
• Pred začetkom snamemo očala, uro in nakit.
• V času menstruacije ne izvajamo obrnjenih položajev
• Pri kroničnih boleznih, hujših poškodbah kosti in hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in okrevanjih po operaciji, se pred vadbo posvetujte s svojim zdravnikom!
• Ne uporabljamo sile pri izvajanju položajev ( asan). Če med izvajanjem asane začutimo neudobje ali bolečino v telesu, moramo asano takoj prekiniti.
• Ne tekmujemo in se ne primerjamo z drugimi.
• Zavedanje, ves čas vadbe se zavedamo svojega telesa in občutkov v telesu. Med vadbo ne hodimo z mislimi v preteklost ali prihodnost, ampak se ves čas nahajamo tukaj in sedaj.

Vadba poteka 1x tedensko in traja 90 minut.